Krallar Turtası (Galette Des Roi)
Krallar Turtası, Hristiyanların dini geleneğidir. Yeni yılın ilk haftalarında küçük İsa' yı görmeye gelen krallara teşekkür adına yapılmış bir kutlamadır. Pek çok Hristiyan ülkesinde farklı isimler de kutlanmaktadır. Bu yüzden yılbaşından sonraki haftalarda Avrupa' ya yolunuz düşerse her yerde aynı tür tartı görünce'' bu nedir , başka bir şey bilmez mi bunlar'' diye düşünmeyiniz.
Fransa' da öğrendiğim bu turtanın yapımı çok kolay. Çocuklar bayılıyorlar. Fransızlar değil ama biz sabah kahvaltısında yemeyi seviyoruz. :)
Krallar Turtası Malzemeleri:
- 1 paket milföy
- 150 gr tereyağı
- 150 gr toz şeker
- 150 gr dövülmüş badem tozu
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı un
- Üzerine serpmek için biraz kıyılmış badem.
Krallar Turtasının Yapılışı:
- Öncelikle fırınımızı 180°c de ısıtalım
- Buzdolabından çıkardığımız milföylerimiz biraz yumuşayınca yarısı ile kare bir sekil oluşturalım. sonra bunu yuvarlak tart kalıbımıza uygun keselim.
- Oda sıcaklığında beklettiğimiz yapı derince bir kaba alıp hafif eritelim
- Yumurtanın sarısını ve beyazını ayıralım
- Eriyen yağımıza ,toz şeker, badem tozu, yumurta beyazı, un sırasıyla katıp karıştıralım.
- Tart kalıbımıza serdiğimiz hamurun üzerine yayalım.
- kalan milföylerimizi de öncekiler gibi önce birleştirip sonra tart kalıbımıza uygun keselim ve yaydığımız bademli için üzerini kapayalım.kenarları sıkıştıralım,
- Yumurta sarısını tartımızın ğzeriine sürelim. fazla dibe gitmeden bıçak yardımıyla tartın üzerine dekoratif şekiller çizelim.
- Önceden ısıttığımız fırında 40 dak. pişirelim. tartın üzeri nar gibi kızarınca fırından alıp oda sıcaklığında tutalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder